Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)

01 Dec

PROBLEMI U PORODICI

Published by Liječenje Kur'anom

PROBLEMI U PORODICI
  • PITANJE:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu! Biću potpuno iskrena u svom obraćanju prema vama, s nadom da ćete mi iskreno odgovoriti. Veliki sam vjernik u srcu i osjećam neizmjerno, ali me nešto spriječava da praktikujem vjeru u pravom smislu. Možda je to i uzrok svih mojih problema koji me snalaze i dovode do situacije da jednostavno ne mogu živjeti normalno. Imam dvoje djece i supruga, koji mi ustvari nažalost i jeste navjeći problem.

Živimo u braku 20 godina, uvijek smo imali nekakvih trzavica, ali je sad vrhunac toga svega. On se ponaša hladno i nemoguće loše prema svojim najbližima, kao i prema meni i djeci, prema roditeljima. Svjesna sam da u njegovom životu postoji još jedna ženska osoba i pokušala sam i to zaobilaziti da ona ne bude razlog naših svađa, ali opet ne možemo izlaziti na kraj.

Dolaze mu trenuci kada ima snagu i da udari i da pomišlja, ne daj Bože, na najgore, čak i da ubije. Ne znam možete li mi pomoći i šta da radim u svemu ovome. Uz Allahovu pomoć, nadam se da će biti bolje. Hvala!

  • ODGOVOR:

Alejkumu selam we rahmetullah ve berekatuhu,

Molim Allaha, dž.š. da vam pomogne, da vam omili Njegovu uzvišenu vjeru, da u vaša srca usadi iskren iman i da taj iman potvrdite svojim djelima, amin. Krenut ću redom. To što osjećate veliku bogobojaznost u srcu je pozitivna stvar, zasita nešto lijepo i obečavajuće ako Bog da, međutim, problem je što islamske naredbe, kao što je namaz, post i druge ne sprovodite u praksu i ako ste toga svjesni, to su veoma teški grijesi za koje trebate što prije da se pokajate. Pokajanje je nešto što naš Gospodar voli i stalno očekuje od nas.

Enes bin Malik, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: “Allah, dž.š., rekao je (u hadis-i kudsijji): – Čovječe, sve dok Me moliš i Mojoj milosti se nadaš opraštat ću ti grijehe koje si počinio i neću im pridavati važnost. Čovječe, kada bi imao grijeha koliko ima oblaka na nebu, a nakon toga Me zamolio da ti oprostim, Ja bih ti oprostio i ne bi im nikakvu važnost pridao. Čovječe, kada bi došao pred Mene sa grijesima velikim poput Zemlje, a nisi Mi pripisivao druga, Ja bih te obasuo sa isto toliko oprosta.” (Ahmed, 20961)

Ja ću sigurno oprostiti onome koji se pokaje i uzvjeruje i dobra djela čini, i koji zatim na Pravom putu istraje.” (Ta-Ha, 82.)

Onaj ko kakvo zlo učini ili se prema sebi ogriješi pa poslije zamoli Allaha da mu oprosti – naći će da Allah prašta i da je milostiv.” (En-Nisa, 110.)

Dakle, sa tom čistinom u svom srcu, i sa tom bogobojaznošću, iskreno se pokaj Allahu, s.w.t. a onda počni iskreno da izvršavaš Njegove naredbe, počevši od namaza. To što te “nešto” spriječava da izvršavaš propise vjere, je nesumljivo prokleti šejtan ili tvoj džinn pratilac (Karin), kojem bi možda tvoje praktikovanje vjere njemu otežalo tvoje praćenje i sašaptavanje. Zato je slabost u vjeri te njeno nepraktikovanje, glavno oružje šejtana u skretanju sa Pravog puta. Pogledaj riječi Uzvišenog kad opisuje šejtana, l.a:” “Reče (Iblis) ” E tako mi dostojanstva tvoga -reče- , sigurno ću ih sve na stranputicu navesti, osim Tvojih među njima robova iskrenih.

Ostali dio pitanja cijenjena sestro, mislim da je to samo još jedan u nizu bračnih problema, gdje normalno i šejtan radi svoje, a to je razaranje braka i porodice. Ako su vaše sumnje tačne u vezi vašeg muža, bojim se da zbog toga njegova „sva ta hladnoća“ prema vama i porodici dolazi sa te strane. Ne znam, ako mislite da sa ovime imaju nešto sihiri i sl, mislim da nemaju, Allah zna, ali koliko sam shvatio, da se radi o klasičnom i nažalost sve učestalijem porodičnom problemu.

Moj savjet vama na koji način možete sve to da promijenite uz Allahovu pomoć, jeste: Da se vratite vjeri, da počnete iskreno da klanjate svih pet namaza, da što više Kur’an učite/čitate/slušate, da što više Allaha spominjete i tevbu činite. Klonite se grijeha i što više dobra radite, a za vas, vašu porodicu i vašeg muža, jedino vam preostaje da se strpite u ime Allaha i da DOVITE. Da, stalno, svakodnevno dovite Allahu da ga uputi i popravi njegovo stanje. Dovite na sedždi, poslije namaza, noću dok svi spavaju, iskreno, vjerujte, Allah je na strani strpljivih, a dova može da promijeni čovjekovu sudbinu. Da Allah olakša, amin!

Comment on this post

About this blog

"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)