Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)

03 Oct

DA LI JE DOZVOLJENO ČITATI HOROSKOP?

Published by Liječenje Kur'anom

DA LI JE DOZVOLJENO ČITATI HOROSKOP?
  • PITANJE:

Es-selamu alejkum! Želio bih saznati kakav je propis u vezi sa horoskopom i utjecajem zvijezda na čovjekov život? Da li zvijezde i datum rođenja utječu na čovjekovu sudbinu?

  • ODGOVOR:

Cijenjeni brate u vjeri, pošto je literatura u kojoj se mogu naći horoskopi prisutna na tržištu već duže vrijeme, zato su i islamskim učenjacima upućena bezbrojna pitanja o toj tematici. Rezimirano ćemo ti spomenuti njihove fetve, a nakon toga u cijelosti jednu ili dvije fetve o tome. Čitanje horoskopa nije dozvoljeno, kao što nije dozvoljeno vjerovati u ono što piše u njima. Muslimani vjeruju, na osnovu mnogih argumenata, da budućnost – gajb ne zna niko osim Uzvišeni Allah.

Mnogo je argumenata koji potvrđuju spomenutu činjenicu – da jedino Uzvišeni Allah poznaje gajb, to nam potvrđuju riječi Uzvišenog:

U Njega su ključevi gajba, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičeg svježeg niti ičeg suhog, ničeg što nije u jasnoj Knjizi’’ (El-En’am – Stoka, 59); kao i riječi: ”Reci: ‘Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna što će se dogoditi – gajb’; i oni ne znaju kada će oživljeni biti.” (En-Neml – Mravi, 65)

Predskazivanje budućnosti – gatanje, strogo je zabranjeno, što svakako obuhvata horoskope, gledanje u fildžan, gledanje u dlan i sl.

Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, rekao: ”Ko ode gataru -vračaru ili proroku, te povjeruje u ono što mu kaže, taj je uznevjerovao – negirao ono što je objavljeno Muhammedu.” (Ebu Davud, Tirmizi, vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)

Zaista je čudno kako ljudi vjeruju horoskopu, nekoj ciganki gatari, vjeruju u fildžan, grah i kašike, a ne vjeruju u ono što im je rekao Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, koji ne govori po hiru svome, već je to objava od Allaha. On kao najodabranija ličnost, Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, nije poznavao gajb, a da ga zna neka ciganka, neki sihirbaz?!

Jedne prilike je djevojčica pjevala u prisustvu Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, pa kada je kazala: ”Među nama je Poslanik koji zna šta će biti sutra” , naredio joj je da to više ne ponavlja, i da pjeva ono što je pjevala prije, govoreći da gajb – budućnost ne poznaje niko osim Uzvišenog Allaha.” (Buharija)

Jedan od učenjaka kojem je postavljeno pitanje o horoskopima je i veliki učenjak današnjice, šejh Abdur-Rahman ibn Nasir el-Berrak (čija je fetva objavljena na poznatom web sajtu islamtoday), koji između ostalog kaže: ”Govor i tvrdnje da položaji zvijezda imaju utjecaja na ljude i događanja na Zemlji, uistinu je govor proroka i vračara, koji u islamu nema nikakvu težinu – batil, to se smatra lažnim pripisivanjem sebi poznavanja budućnosti – gajba, a općepoznato je da gajb ne zna niko osim Uzvišeni Allah: ”Reci: ‘Niko, osim Allaha, ni na nebu ni na Zemlji, ne zna što će se dogoditi – gajb; i oni ne znaju kada će oživljeni biti.” (En-Neml – Mravi, 65)

Muslimani treba da se čuvaju od lažljivaca – gatara i proroka, koji zloupotrebljavaju njihovo neznanje. Muslimanu nije dozvoljeno da ide proroku, niti da ga pita o nečemu. Kazao je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem,: ”Ko ode gataru – vračaru ili proroku, te povjeruje u ono što mu kaže, taj je uznevjerovao – negirao ono što je objavljeno Muhammedu.” (Ebu Davud, Tirmizi, vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani).

Kao prilog ovom tekstu pogledajte video u kojem šejh Jusuf Estes pojašnjava stav islama o horoskopu:

Comment on this post

About this blog

"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)