Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)

07 Oct

NOVA SERIJA PITANJA O SIHRU I DŽINNSKIM NAPADIMA (8)

Published by Liječenje Kur'anom

NOVA SERIJA PITANJA O SIHRU I DŽINNSKIM NAPADIMA (8)
  • PRILIKOM “LIJEČENJA” DODIRIVAO MU STIDNO MJESTO

- Pitanje: Selam alejkum, skoro sam uvijek sanjao ružne snove i mislio sam da je to normalno, a kada je već taj problem postao velik rekao sam ocu za to, inače moja familija ne klanja i ne praktikuje islam. Moj je otac tada otišao kod nekog čovjeka, koji liječi na daljinu. Nije mi to nikako jasno bilo, da se to uopšte može, tada sam tek imao 12-13 godina i nisam bio upućen u islam. Kada mi se otac vratio snovi su prošli i prenio mi je da mu je taj čovjek rekao da mi je sihr bio stavljen u hranu.

Zanima se kako je to moguće da neko na daljinu liječi?? Kako je to uspio da uradi, mislim da nije na šerijatski dozvoljen način liječio? Nakon toga prošlo je nekoliko godina i opet sam osjećao da nešto nije u redu, pa smo ja i moj otac ponovo otišli kod nekog čovjeka koji liječi na šerijatski nedozvoljen način.

Ovo što sad pišem nisam nikom govorio, evo vi ste prvi, a evo sad će ubrzo 3 godine od toga, taj mi je čovjek rekao da to ostane između mene, njega i Allaha dž.š. Malo mi je teško dok ovo pišem…Uglavnom taj mi je čovjek dodirivao stidna mjesta i nešto je stalno učio, približavajući se. Kasnije je dodirivao njegove zube, pa onda moje. Pitao me je šta me uzbuđue kod žena, pitao me je ime majke, ime brata.

Ja sam u tom vremenu klanjao kao džunup, skroz sam bio zaboravio da trebam gusul uzeti nakon džunupluka. On mi je rekao da trebam da uzmem gusul. Mene zanima zašto mi je to baš on rekao, a radi takve odvratne stvari??? Može li biti neki neznalica da misli da liječi na dozvoljen način, jer mi je rekao da trebam uzeti gusul, poslije džunupluka ???

U zadnjih nekoliko mjeseci stalno me hvata neka tjeskoba u prsima, nemam nekad uopšte volje za životom, jednom ikindiju nisam mogao klanjati toliko sam bio plakao, opet bih uzeo abdest, ali bih opet počeo plakati, pa je uopšte nisam mogao dovršiti, misli su mi dolazile da me Allah neće izliječiti.

Šta sad da radim? Učim suru al-beqare kući i sad sam je pustio dok ovo pišem. Od džemata sam udaljen, a auto na žalost nemam. Hvala Svevišnjem Allahu sad mi je malo bolje, klanjam i izvršavam ostale ibadete, ali se ovi simptomi ponekad opet ponove. Možete li mi reći šta da radim???

  • ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Bismillah, neka je hvala Uzvišenom Allahu, subhanhu we te’ala, neka je salavat i selam na Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, njegovu poridicu i časne ashabe, a zatim:

Dragi brate, nisi ti jedini slučaj gdje su roditelji iz bojazni da im dijete ne “strada”, pomoć potražili na pogrešnom mjestu. Svakog roditelja razumijem, svako bi od nas sve uradio za svoje dijete, međutim kada su u pitanju ove stvari i kada se to uradi ishitreno i bez savjetovanja sa ljudima koji koliko toliko imaju vjerskog znanja, a danas ih hvala Allahu ima svugdje, onda se desi, da taj roditelj ustvari svome dijetetu zagorča život.

Nažalost, neznanje i opet neznanje, a ponekad i naša tvrdoglavost, dovode do toga da osobe kada im se desi problem sa džinskim svijetom, traže načina da se sve to brzinski riješi, bez da mora klanjati pet namaza, bez da mora slušati Kur’an, kloniti se grijeha. Daj ti nešto što je nabrzinu, da se ja ne moram “mučiti” sa izvršavanjem onoga što je Allah naredio. Dakle, sihirbaz “zašara” kakav zapis, koji se treba popiti, sa sobom nosati, negdje staviti i riješen problem. Problem nije riješen, on je samo prividno i privremeno riiješen, može svakog trenutka da eksplodira i da postane još gore. To je njihovo zanimanje Allah ih uništio, da lažu i obmanjuju, ali bez obzira koliki smutljivci bili, za njih je jasna kur’anska poruka:

A čarobnjak neće, ma gdje došao, uspjeti.” (Ta-Ha, 69)

Spomenuo si da je taj čovjek kojem je tvoj otac otišao kako bi od tebe otkolonio te ružne snove, liječio na daljinu. Sihr daljine je samo jedan od načina pravljenja sihra, osim sihra daljine, postoji i određeni sihr (biva napravljen na nešto (kosa, odjeća, nokti I sl) što vodi direktno do određene osobe) i neodređeni sihr (ovaj sihr biva napravljen na nešto što nije povezano sa određenom osobom I bez spominjanja njenog imena. Recimo napravi se sihr i stavi nekom u obuću pred ulazna vrata, bilo ko prvi obuće tu obuću, sihr će početi djelovati na njega)

Međutim kad je u pitanju ovaj sihr daljine ili kako ga onu zovu popularno “liječenje na daljinu”, za tu vrstu posla, sihirbas mora biti nešto sposobniji u odnosu na svoje šejtanske kolege (druge sihirbaze). Taj se sihr “radi” uglavnom preko slike bolesnika, pa je zato tvoj otac najvjerovtanije njemu odnio tvoju sliku, a zatim je sihirbas svojim džinima naredio da otjeraju tvoje i možda im je naredio da te čuvaju neko vrijeme, zato su ti ružni snovi i prestali.

Kao što to obično i biva, uvijek nakon nekog određenog perioda (nekoliko godina), bolest i stari simptomi se polako vračaju. Zašto? Džini koji su te “štitili” su se povukli. Povukli su se samovoljno, ili su ih drugi džini napali, ili se desio raskid sa sihirbasom, pa su se zbog toga povukli. I opet je jadni insane na belaju. Nažalost, tvoj je otac opet sa tobom otišao kod drugog sihirbasa koji je jasno pokazao svoje pravo prljavao lice, Allah ga uništio, amin.

Molim vas braćo i sestre, pogledajte koliko ta prljava duša ide daleko. Obratite pažnju na ovu rečenicu:” Neka ostane između tebe, mene i Allaha, dž.š.” Koja podlost, Allah ga ubio, amin. Žao mi je brate što si prošao kroz sav taj košmar, vjerujem da je to na tebe ostavilo duboke psihičke tragove, da ti Allah olakša, amin.

Sve što ti je radio i sve što te je pitao (ime majke) su jasni pokazatelji da se radi o prekletom sihirbazu. Nemoj da te zbunjuje što te je savjetovao da se okupaš poslije džunubluka, to je samo njihovo zamazivanje očiju kod bolesnika, eto da ispadne kako je njemu stalo do istine. Često pred bolesnikom uče određene sure, kako bi bolesnik mislio da on liječi Kur’anom.

Brate, svi simptomi koje si naveo, su samo odraz džinskog djelovanja i odraz onoga kod koga si išao, prokleti sihirbasi i njihovi džini takođe su doprinijeli razvoju tvoje bolesti. Ja ti savjetujem sljedeće:

1) Kažeš da si van Bosne, ali ako možeš ikako da stupiš u kontakt sa nekim ko ispravno liječi Kur’anom, evo ja ako čujem a zamolio bih braću I sestre koji žive u Njemačkoj, da mi jave ako poznaju nekoga ko liječi ispravno Kur’anom, da našem bratu pomognemo. Mora biti neko ko ćete voditi u liječenju, tvoj slučaj je star, bio si kod raznih sihirbasa, zato ti treba neko ko će te uz Allahovu pomoć voditi u procesu liječenja. Ako ne mogneš nikoga tamo da nađeš, onda pokušaj sad da dođeš u Bosnu na ljeto, jer ovdje ima hvala Allahu dosta liječnika Kur’anom.

2) Vidim da obavljaš namaz, tako i nastavi, gledaj da što više klanjaš u džematu.

3) Uči svaki dan Kur’an, ako ne znaš na arapskom, onda čitaj prevod I razmišljaj o ajetima, poslije savkog namaza prouči one sure kratke koje znaš napamet.

4) Neka ti svaki dan uči sura El-Bekare, ona mnogo pomaže uz Allahovu pomoć

5) Drži se redovno jutarnjeg i većernjeg zikra.

6) Ne slušati muziku.

7) Noćni namaz, ustani u zadnjoj trećini noći i klanjaj, moli Allaha da ti da izlaza.

8) Puno istigfar čini riječima :”Estagfirullah” i puno uči riječi zikra :”La havle ve la kuvvete illa billah”

9) Post ponedjeljkom i četvrtokom

Allah zna najbolje!
_____________________________________________________________________

  • KAKO SE UČI RUKJA ŽENSKIM OSOBAMA

- Pitanje: Selamun alejkum! Da li je dozvoljeno učaču rukje da u toku učenja dodiruje žensku osobu u prisustvu njenog muža? Džezakellahu bi hajrin.

  • ODGOVOR:

Alejkumu selam ve rahmetullah ve berekathu!

Bismillah, zahvala i hvala pripadaju samo Allahu, subhanhu we te’ala, i neka je salavat i selam na Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, njegovu porodicu i časne ashabe, a zatim:

Dragi brate, znaj da pravi liječnik Kur’anom tokom liječenja mora i treba da se pridržava određenih šerijatskih normi, a posbeno kada su u pitanju naše majke i sestre.

Da ne bih duljio, navest ću nekoliko fetvi priznate uleme Ehli Sunneta.

1) Upitan je šejh Abdullah ibn Abdurahman ibn Džibrin, rhm:“ Da li je dozvoljeno učaču rukje da dodirne nešto od tijela žene koju liječi (normalno, ovdje se misli na ženu koja mu je strankinja, nije mu ništa u rodu), da otkrije njene ruke ili prsa kako pi puhnuo u njih tokom učenja rukje?“ Pa je Allah da mu se smiluje i oprosti, odgovorio:“Nema smetnje da čovjek uči ženi rukju i da tom prilikom ako zatreba puhne prema njoj, ali ženi nije dozvoljeno da nešto od svog tijela otkrije pred njim tokom učenja rukje, niti je dozvoljeno da on dodiruje niti jedan dio njenog tijela koje je otkriveno (znači nije prekriveno hidžabom), nego će joj učiti rukju a ona pokrivena, ili će joj neka od žena koje su sa njom učiti ili neko od njenih mahrema ili da ona sama sebi uči, u svakom načinu je lijek uz Allahovu pomoć.“ (En-Neziru arijan, 267)

2) Upitana je Stalna komisija za fetve u KSA, sljedeće pitanje:“Da li je dozvoljeno dodirivanje nekog ženskog dijela tijela (ruka, ćelo, koljeno i sl) a da taj dio bude otkriven, sa ciljem pritiska zbog bola ili boravka džina na tom mjestu, kao što radi doktor medicine prilikom pregleda žene?“ Pa je Komisija odgovorila:“Nije dozvoljeno učaču rukje dodirivati niti jedan otkriveni dio tijela kod žene prilikom učenja rukje, jer je to fitna. Doktor medicine je drugo, jer one je nekada prinuđen da na taj način izvrši pregled, dok učač rukje nije primoran da ženu dodiruje prilikom učenja, njegov način liječenja se sastoji u učenju i puhanju prema osobi, ali dodirivanje nikako.“ (Muhalefat fi rukja, broj fetve: 20361, 1419 god)

Normalno, kada se kaže u prvoj fetvi da žena ne smije ništa otkriti pred liječnikom Kur’ana, ne misli se na lice i šake, jer po pitanju pokrivanja lica ulema se razišla, tako da je dozvoljeno da se ženi koja je pokrivena (znači da joj se vidi lice i šake) učiti rukju od strane muškarca. Dalje, jedan dio uleme i liječnika Kur’anom, dozvoljava u izričitim situacijama, znači ako su u nuždi tokom liječenja i ako se za to ukaže potreba, da dodirnu ženu. Na primjer: Tokom učenja, džini budu jaki i agresivni te žena dobije jake napade i onda počne da skače, hoće da udara, hoće da skine hidžab i sl, u ovakvim situacijama, ako njen mahrem (otac, muž, brat) ne mogu ili ne smiju da je smire, liječnik im može pomoći u tome. Dakle u takvim situacijama, nema inshaAllah smet nje.

Međutim, da liječnik stavi ruku na glavu žene koju liječi, ili na njena prsa, ili uzme joj ruke u svoje, to je zabranjeno. Dakle samo u urgentnim situacijama, kad je njegova pomoć neizbježna.

Po meni, najbolji način kada je u pitanju liječenje naših sestara, da se liječnik sačuva svake fitne i zatvori vrata šejtanu, jeste ugradnja paravana. Dakle, prostorija u kojoj liječiš dragi brate, mjesto gdje bolesnici sjede, napravi mali paravan. Kad sestra dođe, neka sjedne iza njega sa svojim mahremom, a ti uči. Možeš povremeno da proviriš da vidiš ima li nekih simptoma ili da ti mahrem dadne znak kad se neki simptomi počnu dešavati. Ne bih da me neko pogrešno shvati, ali mislim da je ovakav način najefikasniji, i za ženu i za liječnika. Kako god, Allaha se treba bojati. Allah zna najbolje.
__________________________________________________________________________

  • NESTAJU MI STVARI PO KUĆI

- Pitanje: Eselamu alejkum! Već dugo vremena mi se dešava da mi nestaje nakit, većinom prsteni. Vjernica sam, klanjam, postim, učim Kuran itd. da ne bih ulazila mnogo u detalje svaka mogućnost da taj nakit neko uzima je isključena, jer jako malo i jako rijetko nam ko dolazi u goste (živimo u inostranstvu) tj. ja i brat, tako da se preko nedelje radi, a uveče odmor itd. I još da dodam da nakit nije vrijedan, obična bižuterija!

Primjer: posljednji prsten znam odlično da sam ga skinula i stavila u svoju kutiju za nakit, ali sutradan ga nije bilo, tako već tri prstena u kratkom vremenskom periodu (2 prstena sam sanjala), ali ništa značajno, pa mislim da je to samo moja podsvijest. Baš u tom periodu kad su prsteni nestali prije dvije godine se moja vjeridba raskinula, a sada nešto tome slično (hajde da kažem prilika za udaju). Moje pitanje je: postoji li mogućnost da je sihr u pitanju i kako se toga osloboditi. Puštam svako veče ajete zaštite ,učim, klanjam.

Znam da se treba osloniti na Allaha za sve, ali ako postoji nešto što bih mogla da uradim da to saznam i da to prestane, jer ponekad utiče i na moju psihu (možda je i to cilj sihra da poludim) zato o tome neću ni da razmišljam. da li je moguce da se oslobodim “bolesti” da uvrtim sebi u glavu da neka odjeca, obuca i tome slicno donose mi srecu, baksuz itd. Proucim dove pre oblacenja i sve sto je potrebno, ali to je jace od mene pa se pitam da li je to moguce i da li postoji neka dova za to… umalo zaboravih – u dva navrata mi se desilo da se stvari koje nestanu pojave nakon godinu ili dvije, pa se pitam sta uraditi sa njima? Allah Vas nagradio za Vasu pomoc!

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Bismillah, zahvala i hvala pripadaju samo Allahu, subhanhu we te’ala, i neka je salavat i selam na Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, njegovu porodicu i časne ashabe, a zatim:

Zna se desiti da ljudima nestaju stvari (nakit, odjeća i sl), a da su ubjeđeni kako nikome to nisu posudili, poklonili, prodali, niti im je to neko od ukućana uzeo. Ti su u svom pismu zvučala veoma uvjerljivo da do tvog nakita niko ne može doći, osim tebe. Ako je tako, onda postoji mogućnost da su džinni ti koji ti kradu nakit i kasnije ga vrate.

Da li džinni mogu ukrasti čovjekove lične stvari?

Da, džinn su to sposobni da urade. Potvrdu za to imao u hadisu kojeg bilježi Imam Buharija od Ebu Hurejre, ra. Od Ebu-Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: “Opunomoćio me Poslanik sallallahu ‘alejhi we sellem, da čuvam ramazanski zekat pa mi je došao jedan čovjek i pošao da grabi hranu. Uhvatio sam ga i rekao mu: Reći ću te Allahovu poslaniku, sallallahu ‘alejhi we sellem. On mi reče: Ja sam potreban, imam porodicu. Ovo mi je prijeko potrebno.

Ebu-Hurejre kaže: Pa sam ga pustio. Kada sam osvanuo, Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi we sellem, me upia: O Ebu-Hurejra, šta je sinoć uradio tvoj zarobljenik? Rekao sam : Allahov Poslaniče, požalio mi se da je u prijekoj potrebi i da ima porodicu, pa sam mu se smilovao i pustio ga. Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, reče: Slagao te, sigurno će se opet vratiti.

Kada mi Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, to reče bio sam siguran da će ponovo doći. Postavio sam mu zasjedu, pa kada je došao i počeo grabiti ja sam ga opet uhvatio. Rekao sam mu: Reći ću te Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi we sellem. On mi reče: Pusti me, ja sam potreban, imam porodicu. Neću se više vratiti. Smilovao sam mu se i opet ga pustio. Kad sam osvanuo Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, me upita:

O Ebu-Hurejra, šta bi s tvojim zarobljenikom? Rekao sam: Allahov Poslaniče, požalio mi se da je u jednoj prijekoj potrebi i da ima porodicu, pa sam mu se smilovao i pustio ga. Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, reče: Slagao te! Sigurno će se opet vratiti.

Postavio sam mu zasjedu po treći put, pa kada je došao i počeo da grabi hranu, ja sam ga uhvatio. Rekao sam mu: Reći ću te Allahovu Poslaniku, sallallahu ‘alejhi we sellem. Evo već treći put govoriš kako se nećeš vratiti, ali se opet vratiš. On mi reče: Pusti me, a ja ću te podučiti riječima u kojima će ti Allah dž.š. dati veliku korist. Koje su to riječi, upitah ga? Rekao je- šejtan-: Kada legneš u svoju postelju prouči Ajetul Kursijju, jer će uistinu pored tebe biti čuvar poslan od Allaha, i šejtan ti se neće primaći sve dok ne osvaneš. Nakon toga, ja ga pustih.

Kada sam osvanuo Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, me upita: O Ebu-Hurejra, šta bi sa tvojim zarobljenikom sinoć? Rekao sam: Allahov Poslaniče, rekao mi je, ako ga oslobodim, da će me podučiti riječima u kojima će mi Allah, dž.š., dati veliku korist, pa ga oslobodih. Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, me upita: A koje su to riječi?

Rekao sam: Rekao mi je: Kada legneš u svoju postelju prouči Ajetul Kursijju, jer će uistinu biti pored tebe čuvar poslan od Allaha, i šejtan ti se neće moći primaći sve dok ne osvaneš. Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, reče: Istinu je rekao lažac. Da li znas s kim razgovaraš već treću noć, o Ebu-Hurejra? Ne, rekoh. Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem, reče: Bio je to šejtan.

Dakle iz hadisa se jasno vidi da je šejtan dolazio i htio da krade hranu. U predaji kod Imama Tirmizija se prenosi da je šejtan iz magacina krao datule (hurme)..do kraja hadisa. U opaskama na ovaj hadis, Hafiz Ibn Hadžer, rhm je rekao:”Džinni mogu da varaju i kradu od ljudi.” (Fethu-l-Bari, 2/654)

Dakle, džinni mogu da ukradu neke stvari, mogu da ih uzmu pa da ih negdje bace, poigravajući se tako sa čovjekom. Rekao je šejhu-l-islam Ibn Tejmije, rhm: ”Šejtani (džinni) imaju osobine griješenja, nevjerstva i stvaranja smutnje i u svemu tome oni osjećaju slast, vole to da rade iako nemaju od toga oni neke koristi.”

Takođe, sihirbas može da pošalje džina zadužen za sihr, da ukrade donese neku stvar kako bi na nju napravio sihr. Da li je sihr kod Vas, to ne mogu da vam kažem, bez učenja rukje ali ponavljam, vaš nakit ako ste ubjeđeni da ga niko ne može uzeti, mogu džinni da ukradu, zbog kojeg razloga, ne znam, možda ta krađa nakita ima veze i sa vašim zarukama.

Savjeti:

- Činjenje ibadeta u toj kući (namaz, učenje slušanje Kur’ana)

- Puštanje svaki dan sure El-Bekare

- Skinuti sa zidova slike ljudskih i životinjskih likova

- Ne puštati muziku u kući

- Izbaciti iz kuće ako imaš kipove ili male kipiće

- BISMILOM ZATVARATI TORBICU ILI KUTIJU SA NAKITOM, I BISMILOM OSAVLJATI ISTI

- Naučiti na čistu vodu Ajetul kursiju i sa njom svaki dan prskati čoškove soba, posebno te sobe gdje ti nakit nestaje, te prskati i druge stvari, kao što je ta kutija za nakit shodno hadisu od Ebu Hurejre, r.a kada je šejtan priznao rekavši:” Kada legnes u svoju postelju prouci Ajetul Kursijju, jer ce uistinu pored tebe biti cuvar poslan od Allaha, i sejtan ti se nece primaci sve dok ne osvanes.”

- Svako jutro prije izlaska Sunca i prije zalaska, učiti jutarnji i večernji zikr

- Kod ostavljanja stvari na njihovo mjesto (nakit, odjeća, novac i sl.) proučiti Bismilu te ovo dovu:” ALLAHUMME INNI ES ELUKE-L-‘AFVE VE-L-‘AFIJETE FI-D-DUNJA VE-L-AHIRETI. ALLAHUMME INNI ES‘ELUKE-L-‘AFVE VE-L-‘AFIJETE FI DINI VE DUNJAJE VE EHLI VE MALI.” – اللهم إني أسألك العفو و العافية في الدنيا و الأخره ، اللهم إني أسألك العفو و العافية ، في ديني ودنياي وأهلي ، ومالي – (Allahu, molim oprost i zaštitu Tvoju na dunjaluku i na ahiretu. Allahu, molim oprost i zaštitu Tvoju u porodici i imovini mojoj.)

- Stvari koje se pojave nakon nekog vremena, nemoj da koristiš. Najbolje je, pošto si, vidim, vjernica hvala Allahu, da uradiš sljedeće radi sigurnosti: Recimo nađeš jedan od tih prstenova nakon nekoliko mjeseci.. Uzmeš abdest, klanjaš dva rekata Allahu, s.w.t. moleći Ga na sedždi da te sačuva svakog zla, zatim pripremiš jednu veću čašu čiste vode, primakneš toj čaši usta i poslako učiš naglas sa nijetom u srcu da Allah uništi zlo ako ima na tom prstenu: Fatihu, Ajetul kursiju, zadnja dva ajeta sure El-Bekare, sure Ihlas, Felek I Nas. Nakon toga puhneš u vodu te taj prsten Bismilom pokisališ u vodu. Neka stoji tako nekoliko sati. Onda ga Bismilom izvadi i baci u rijeku ako ima blizu ili zakopaj u zemlju.

I na kraju, nemaju odjeća niti neki predmet tu osobinu da nekome donose sreću ili nesreću, to su narodne gatke.

Drži se svog namaza, učenja Kur’ana i onoga što sam te posavjetovao i pravila kojeg si već navela, citiram:” Znam da se treba osloniti na Allaha za sve…. jer ponekad utice i na moju psihu (mozda je i to cilj sihra da poludim) zato o tome necu ni da razmisljam!”

DA, JAK OSLONAC NA ALLAHA, S.W.T I NEMOJ O TOME DA PUNO RAZMIŠLJAŠ I DA SE TIME OPTEREČUJEŠ!

Allah ti dao svako dobro i sačuvao te svakog zla, amin.
_______________________________________________________________________

  • NA KOJI NAČIN DŽINNI UZNEMIRAVAJU UKUĆANE

- Pitanje: Selam alejkum! Ne znam kako da počnem, po prvi put vam se javljam, posjećujem vasu stranicu i ima svega toga korisnog što sam pročitala. Ja se javljam iz USA i željela bih vas pitati o nešto čudnom što se dešava u mom stanu. Počelo je, ima već 3 godine, prvo je se čulo u sobi sa plafona ili ćoškova plafona lupkanje isto čekićem, a i dan danas isto tako se dešava, pucketanje u zidovima i lupanje u plafon, ispočetka sam se plašila, a sad sam se tako reći navikla, ne plašim se, vjernica sam poprilično. Zanima me da li se ovdje može raditi o džinima?

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Bismillah, zahvala i hvala pripadaju samo Allahu, subhanhu we te’ala, i neka je salavat i selam na Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, njegovu porodicu i časne ashabe, a zatim:

Ne znam da li ste zvali nekog od majstora da provjeri jel’ ima možda nešto u zidovima ili da nije možda nešto do struje (to pucketanje). Zna se desiti ako je starija gradnja, da unutar zidova bude miševa koji sebi naprave prolaze kretanja. Nemoj me pogrešno shvatiti, ovo kažem da ne ispadne, kako za sve što nam se dešava u životu i oko nas, krivi nam džini. Znam za slučaj jednog insana koji je bio ubjeđen da mu džini, posebno kad je noć, prave buku na tavanu. Kad bi svani i provjeri na tavanu, sve je bilo u redu i na svom mjestu. Međutim nakon desetak dana se ispostavilo da mačka lutalica preko oluka je ulazila noću tu i spavala.

Međutim, to što si navela, ako nije neki drugi problem, može da bude džinsko uznemiravanje stanara te kuće (stana). Dakle, ne radi se tu o nekom sihru, nego o tipičnom džinskom uznemiravanju. Džini mogu da stanuju u našim domovima, sobama, kupatilima, tavanima. Mogu tu da borave i da žive, a da pritom vode svoj život i nikoga ne uznemiravaju. Međutim, ponekad se zna desiti da džin ili više njih uznemiravaju na razne načine ukućane tog stana. Uglavnom se radnja njegovog uznemiravanja svodi na zastrašivanje i izazivanje straha. Džini mogu uz Allahovu dozvolu da na sljedeći način uznemiravaju ukućane:

- Čudni glasovi (plač, smijeh, vrištanje)

- Kao da te neko od ukućana doziva (ako je učestalo)

- Lagan povjeterac, kao kad se lišće pokreće na grani

- Ponekad kao jak vjetar

- Teški koraci iznad plafona ili u nekoj od soba

- Često viđenje zmije u kući ili nekoj od soba

- Osjećaj kao da te neko često prati (ovo dakako može biti i umišljanje)

- Ukućani imaju stalno ružne i uznemirujuće snove

- Tjeskoba u prsima kod ukućana i kao da ih nešto tjera da napuste kuću

- Ponekad kad čovjek naiđe pored mjesta u kući gdje se nalazi džin, odjednom mu počne srce jako udarati…

Uglavnom džini ne uznemiravaju ljude u njihovim kućama, ali se to nekad desi iz sljedećih razloga:

- Da čovjek uradi i nanesi neku nepravdu džinu (pospe mjesto vrelom vodom gdje se on nalazi, baci na njega kamen, cigaru…, izvrši mali nuždu na njega ili članove njegove porodice)

- Zbog sihra, tj, kad mu se naredi sihrom da uznemirava ukućane i radi im svakakve probleme

- Mnogo razvratne muzike i činjena raznih grijeha u kući (psovanje, alkohol…)

- Ne obavljanje namaza u kući, ne spominajnje Allaha i neučenje Kur’ana.

- Ponekad pričanje o džinima i ismijavanje sa njima

- I ponekad džin uznemirava čovjeka bez razloga a sa ciljem da pokaže koliko je jak i superioran u odnosu na čovjeka.

E sad, da se vratim na tvoj problem. Dakle ako nije u pitanju neki tehnički problem, onda kao što sam već naveo, može biti džinnsko uznemiravanje. Posebno što kažeš da ti zvukovi dolaze iz čoškova plafona, jer džinni inaće rijetko kad borave na sredini sobe, uvijek su po čoškovima, pa se upravo zbog toga kod liječenja, naučenom voodm prskaju čoškovi soba.

Da bi se ti toga riješila, nekoliko savjeta od mene, nadam se da ćeš ih poslušati i provesti u praksu:

1) U tom stanu (kući) gdje boraviš, treba da počneš sa klanjanjem pet dnevnih namaza. Ovo kažem ako dosad nisi redovno klanjala. Dakle kuća u kojoj se ne pada Allahu na sedždu i u kojoj se ne obavlja namaz, može biti pravo iskupljalište džina i šejtana. Znači na prvom mjestu NAMAZ!

2) Svaki dan, najbolje je poslije ikindije sa CD-a, puštaj suru El-Bekare. Poslanik, savs je u vjerodostojnoj predaji rekao: “Učite suru El-Bekare u vašim kućama, jer šejtan ne ulazi u kuće u kojima se uči sura El-Bekare.” (Sahihul-džami’)

3) Puštaj svaki dan nekoliko puta ezan takođe sa CD-a. Pouzdano se zna da šejtan bježi od učenja ezana. Rekao je Poslanik, savs:” “Kada se uči ezan za namaz, šejtan pobjegne, bučno puštajući vjetar, da ne čuje ezan. Kada se ezan završi, vrati se. Kada se uči ikamet, on (ponovo) pobjegne. Kada se završi, on (opet) dođe da se ubaci između čovjeka i njegova srca (njegovih misli u namazu) i govori: ‘Sjeti se toga i toga!’ sve dok čovjek ne bude znao da li je klanjao tri ili četiri rek’ata. Tada treba učiniti sehvi-sedždu. (Buharija)

4) U kuću ulazi uvijek bismilom, posebno pred akšam. I sve ostale radnje započinji bismilom: prije jela, pijenja, zaključavanja kuće, ostavljanja odjeće, stvari i sl. Rekao je Poslanik,s avs:” Kada nastupi noć, čuvajte svoju djecu (skupite ih u kuće), zaista se šejtani tada rašire (po Zemlji), a kada nastupi jacija, možete ih pustiti. Zatvarajte vrata i spomenite Allahovo ime, utrnite lampu i spomenite Allahovo ime, pokrijte piće i spomenite Allahovo ime te pokrijte svoje posude (sa hranom) i spomenite Allahovo ime, pa makar da preko njih stavite nešto (štap i si.) (Buharija) takođe se prenosi da je Poslanik, savs rekao:” ‘Kada čovjek uđe u svoju kuću i spomene Allahovo ime dok ulazi i dok jede, šejtan rekne: ‘Ovdje vam nema konaka, niti jela. Ako uđe i ne spomene Allahovo ime pri ulasku, on rekne: ‘Dobili ste konak’, a ako ne spomene Allahovo ime ni pri jelu, on rekne: ‘Dobili ste i konak i jelo.” (Musend od Imama Ahmeda)

5) Izbaciti iz stana/kuće, sve kipove i kipiće, slike sa životinjskim i ljudskim likovima

6) Ne puštati muziku u kući, nego Kur’an.

Dakle, sve ovo radi redovno i vidjet ćeš uz Allahovu pomoć i dozvolu da će to pucketanje i lupanje polako da iščezava. Allah zna najbolje!

Comment on this post

About this blog

"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)