Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog

"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)

13 Aug

MEDICINA POSLANIKA, sallallahu alejhi ve sellem

Published by Liječenje Kur'anom

MEDICINA POSLANIKA, sallallahu alejhi ve sellem

Bismillahi‐r‐Rahmani‐r‐Rahim

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG

Zahvala pripada samo Allahu, Gospodaru svjetova. Njemu zahva‐ljujemo, od Njega pomoć i uputu tražimo. Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha, i daje Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik, učitelj ovog ummeta i vjerovjesnik upute, neka je salavat i selam na njega, njegovu porodicu i sve njegove ashabe.

Allah, dželle dželaluhu, je stvorio ljude i džinne da Mu budu pokorni i da Mu 'ibadet čine, a način na koji Mu se ispoljava 'ibadet mora biti u skladu sa Allahovim šerijatom, tj. onako kako je to On propisao.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Dužni ste se pridržavati moga sunneta (prakse) i prakse mojih nasljednika ‐ halifa, koji su na Pravom putu i ukazuju na njega, a čuvajte se novotarija, zaista je svaka novotarija zabluda..." (Ebu Davud, br. 4607, hadis je vjerodostojan)

Allah, dželle dželaluhu, je objavio Svoju vjeru Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, i u potpunosti je usavršio. Uzvišeni Allah, dželle dželaluhu, kaže: "Danas sam vam vašu vjeru usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera." (Prijevod značenja El‐Maide, 3.)

Šerijatske znanosti su najčasnije znanosti. A Uzvišeni Allah kaže: "Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju." (Prijevod značenja Ez‐Zumer, 9.)

Čvrsto vjerujući u ono što nam je došlo od Allaha, približavajući se Njemu i pokoravajući se riječima Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada kaže: "Dostavite od mene pa makar jedan ajet" (El‐Buhari, br. 3461), poklanjam ovaj rad svim onima koji tragaju za istinom, uz želju da se drže Allahove, dželle dželaluhu, vjere i da se pokoravaju onome sa čim je došao naš poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem.

Ono što se nalazi na narednim stranicama upućeno je, prije svega, onima koji imaju potrebu za liječenjem oslonjajući se na Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, medicinu, ne sumnjajući da će im to sigurno pomoći, sa Allahovom, dželle dželaluhu, dozvolom, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije govorio po svom hiru, nego po objavi od Allaha, dželle dželaluhu, koji kaže: "On ne govori po hiru svome, to je samo objava koja mu se objavljuje." (Prijevod značenja En‐Nedžm, 3.‐4.)

Na žalost, medicina Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, na našim prostorima je u potpunosti zaboravljena i o njoj se malo toga zna. Treba napomenuti da je proteklih godina nešto i prevedeno na naš jezik, međutim, to sve nije dovoljno da upotpunimo sliku kako i čime je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, liječio, pogotovo ako znamo da su ove knjige, uglavnom, općeg sadržaja, osim možda knjiga koje govore o rukji (liječenje Kur'anom i dovama).

Cilj knjige koja je pred vama je upoznavanje šire čitalačke publike sa ovih prostora sa tom blagodati, koja se donekle zadržala kod Arapa i jednim dijelom Indonezije i okolnih zemalja.

Napisano je na ovu temu (Poslanikova medicina) u proteklim stoljećima islama mnogo knjiga od strane islamskih učenjaka i ljekara. Treba spomenuti da upravo osnova moderne medicine leži u tim knjigama i u onome što je došlo od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako u njegovom odnosu prema medicini i liječenju samog sebe, tako i u onome što je pojašnjavao drugima savjetujući ih kako da se liječe. U svemu tome leže mudrosti koje ni najveći umovi u medicini nisu mogli shvatiti i dokučiti ma koliko bili inovativni i sposobni u otkrivanju ljekovitih preparata i metoda liječenja. Ostali su nemoćni da postignu ono što nam je naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dostavio i objasnio.

Allah, dželle dželaluhu, je preko Svoga Poslanika uputio Svoje robove u osnove medicine i njena pravila, a mi ćemo, ako Allah da, govoriti o uputi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u tu nauku i objasniti i dokazati daje njegova uputa naj savršenija od svih uputa.

U ovom dijelu govorit ćemo o samim bolestima i njihovim podjelama uopćeno, a poslije toga ćemo posebno govoriti o hidžami. Postoje dvije vrste bolesti o kojima se govori u Kur'anu:

1) bolesti srca i
2) tjelesne bolesti

Što se tiče bolesti srca one se dijele na dvije grupe:

A) Srca oboljela od sumnji

Kaže Allah, dželle dželaluhu: "Njihova srca su bolesna" (Prijevod značenja El‐Bekare, 10.), i kaže: "Da li su im srca bolesna ili sumnjaju" (Prijevod značenja En‐Nur, 50.) Iz ajeta se razumije da ova bolest srca čini čovjeka licemjerom ili nevjernikom.

B) Srca oboljela od strasti

Uzvišeni Allah kaže: "O žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allaha bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i neusiljeno govorite." (Prijevod značenja El‐Ahzab, 32.)

Ova bolest obično odvodi oboljelog u veliki grijeh kao što je blud, kamata itd. Molimo Allaha, dželle dželaluhu, da nas sačuva ovih bolesti.

Što se tiče tjelesnih bolesti kaže Uzvišeni Allah: "Nije grijeh slijepcu, niti je grijeh hromu, niti je grijeh bolesniku..." (Prijevod značenja En‐Nur, 61.), Allah, dželle dželaluhu, nam prvo postavlja pravila kojima ćemo se zaštiti od bolesti i njenog povećanja, pa zbog toga ćemo naći mnoge olakšice u propisima vjere kojima se štiti zdravlje ljudi, a nepostojanje ovakvih olakšica bi izazvalo teške zdravstvene poremećaje i pogoršanje zdravstvenog stanja bolesnika.

Allah, dželle dželaluhu, je dozvolio musafiru da ne posti jer bi ga to iscrpilo i oslabilo mu tijelo, dozvolio je bolesnima da obriju glave na hadždžu prije vremena, također je dozvolio da ne koriste vodu pri kupanju i abdestu oni kojima bi to štetilo. Vidimo da nas Allah, dželle dželaluhu, opominje i navodi primjere, od onih najmanjih i najprostijih pa do onih najkrupnijih. Hvala Mu kad je poslao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da nam svojim primjerom to objasni i pokaže, i da to ljudima koristi sve do Sudnjega dana.

Možemo i trebamo govoriti o preventivi, ali kada se razbolimo šta činiti, kako se liječiti, gdje naći lijek i odakle početi!?

Comment on this post

About this blog

"Mi u Kur'anu objavljujemo ono što je milost i lijek vjernicima." (El-Isra,82)